ZONNEPANELEN

Zetten zonlicht om in stroom

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Het gebruik maken van zonne-energie wordt steeds belangrijker. PV panelen, ‘PV’ is een afkorting voor ‘Photo Voltaic’ (Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit), zijn beter bekend als zonnepanelen en zetten zonne-energie om in stroom.

Zonnepanelen dienen niet verward te worden met zonnecollectoren. Zonnecollectoren zetten zonne-energie om in warm water in plaats van stroom.  Een correcte plaatsing van de zonnepanelen dient ervoor te zorgen dat de zonnepanelen maximaal zonlicht kunnen opvangen, is belangrijk. De plaatsing heeft invloed op het rendement, het aantal panelen bepaalt vervolgens de opbrengst. De prijzen van zonnepanelen zijn over de jaren heen gedaald en de terugverdientijd is korter. Zonnepanelen zijn een belangrijk onderdeel van Nul op de Meter woningen en CO2-reductie.

Dus zeer kort samengevat moet u aan de volgende criteria denken;

  • is uw dak geschikt en kunnen er panelen op?
  • wat uw energie behoefte is, dus hoeveel panelen u nodig heeft
  • wat uw besparing is op uw energie nota en CO2 uitstoot

Maar let op: het rendement is afhankelijk van meerdere factoren en kan in feite niet gegarandeerd worden. Een ander alternatief voor zonnepanelen zijn zonnedakpannen, hierover kunt u meer lezen op onze zonnedakpannen pagina.

Saldering

Vraag en aanbod vallen slechts ten dele samen. Via het elektriciteitsnet wordt het verschil opgevangen. Voor particulieren is dat op dit moment nog financieel neutraal dankzij de salderingsregeling. In 2020 wordt die regeling echter versoberd. Daarna krijgt de consument voor levering minder dan hij voor afname van elektriciteit betaalt. Een te groot PV-vermogen kan dan financieel nadelig uitpakken. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij de keuze van het aantal zonnepanelen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen