ZONNEDAKPANNEN

Een zonnepaneel in je dakpan

Zonnedakpannen

Zonnedakpannen

Een van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie is de zonnedakpan. Een zonnedakpan bevat een klein zonnepaneeltje wat zonlicht opvangt. De populariteit van deze kleine zonnepanelen in een dakpan neemt snel toe. De reden is dat ze, in tegenstelling tot de ‘klassieke’ zonnepanelen nagenoeg niet zichtbaar zijn op het dak van woning. De zonnedakpan is daarom aantrekkelijk om in te zetten bij renovaties of nieuwbouwwoningen.

Voor monumenten is de zonnedakpan ook een mooi alternatief ten opzichte van de zonnepanelen systemen zoals wij die kennen. Normale zonnepanelen op een monument worden vaak als storend ervaren; het historische karakter en aangezicht van het pand worden aangetast. Bovendien wordt er vaak geen toestemming gegeven voor het plaatsen van zonnepanelen op monumentale panden. Echter is de levensduur van dakpannen niet oneindig en zullen deze een keer vervangen moeten worden. Op dat moment zouden dakpannen op het te renoveren pand vervangen kunnen worden door zonnedakpannen.

De werking van een zonnedakpan 

De werking van een zonnedakpan is relatief eenvoudig. Elke zonnedakpan heeft een uitgang aan de achterzijde waar de bedrading doorheen gaat. Deze draden worden in serie geschakeld, elke serie bevat 300 kleine paneeltjes die naar een omvormer worden geleid.

Elke zonnedakpan heeft een eigen code, met deze code kan per zonnedakpan de opbrengst gemeten worden. Op deze manier krijgt men ook een duidelijk overzicht van welke zonnedakpan minder rendement levert ten opzichte van de overige zonnedakpannen of wanneer een zonnedakpan niet meer werkt. Een zonnedakpan heeft, net als zonnepanelen, een garantieduur van 25 jaar.

Zonneceldakpan

Zonneceldakpan