VLOERVERWARMING

Een must voor Nul op de Meter

Vloerverwarming

Vloerverwarming

Een vloerverwarming is ook een must als een huis Nul op de Meter wil bereiken. Ook hier geldt de doelstelling dat het huis met relatief lage temperaturen verwarmt kan worden. Bij vloerverwarming worden buizen op de isolatielaag van de vloer gelegd die vervolgens verwarmt kunnen worden door middel van elektriciteit met lage spanning of door middel van water. Bij verwarming met warm water, bij voorkeur in combinatie met een warmtepomp, wordt er een leidingstelsel met flexibele kunststof buizen in een cementdekvloer of onder de cementdekvloer op de isolatie gelegd. Het water wat door de leidingstelsel stroomt is rond de 45dC en de vloer temperatuur mag niet hoger dan 29dC zijn.

Waar rekening mee moet gehouden worden is dat het traag is, het warm water moet zijn omgeving (beton) als eerste opwarmen. Een slimme thermostaat kan hier rekening mee houden. Het voordeel is dat het de wooncomfort vergroot omdat het als zeer aangenaam wordt ervaren. Een vloerverwarming op water kan zomers ook koelen, door koud water door de leidingen, maar verwacht hier geen airco effect van.

Het meest toegepaste systeem is begane grond vloerverwarming en op de eerste etage convectoren. Afhankelijk van de warmte vraag zijn er twee verschillende modellen, zonder ventilatie en met ventilatie.

Vloerverwarming