LAGETEMPERATUURVERWARMING

Verwarmt met relatief lage temperaturen

Lagetemperatuur verwarming

Lagetemperatuurverwarming

Lagetemperatuurverdeling, ook wel genoemd lage temperatuur verwarming (afgekort LTV), is zoals de naam het al zegt een verwarming dat verwarmt met relatief lage temperaturen tussen de 35dC en 45dC. Uw traditionele verwarming krijgt aanvoerwater vanuit uw cv dat ligt tussen de 75dC en 85dC. Bij een goed geïsoleerd huis heeft uw huis minder, maar een gelijkmatiger warmte nodig en kunt u hierdoor beter gebruik maken van duurzame energiebronnen, met behulp van bijvoorbeeld een warmtepomp.

Bij een traditionele verwarming verwarmt de cv ketel het water na het signaal van de thermostaat en duwt deze vervolgens richting radiator. Een efficiënte CV ketel is erop gebouwd om dus efficiënt aan de piekvraag te voldoen. Uw CV slaat dus bij iedere vraag aan en uit. Het principe LTV is hierin anders, er wordt continue en gelijkmatig warmte afgegeven gedurende de dag. Je krijgt hierdoor een gelijkmatiger temperatuurverdeling en dit draagt bij aan uw wooncomfort. Het continu en gelijkmatig afgeven van warmte is ook belangrijk voor de efficiëntie van de warmtepomp. Een warmtepomp is efficiënt als de compressor continue binnen een bepaalde bandbreedte van toeren draait. Als de compressor moet opstarten vraagt hij het meeste energie, eenmaal aan is de energie consumptie zeer laag. De samenspel van uw LTV en warmtepomp is dus een voorwaarde als u Nul op de Meter wilt behalen.

Een systeem voor lage temperatuur verwarming is te koppelen aan bijna alle hr-ketels, collectieve verwarming en aan warmtepompen.

Tips bij lage temperatuur verwarming

  • De warmtevraag moet per project exact uitgerekend worden om een inefficiënt warmtepomp tegen te voorkomen
  • Het inefficiënte gebruik van een warmte pomp is gelijk aan het normale gebruik van een conventionele CV ketel
  • Isoleren van cv leidingen is altijd verstandig maar bij LTV is dit een must, om warmte verlies tot een minimum te beperken
  • Zorg bij het maken van het stroomplan dat u een 240volt aansluiting achter de convector aanlegt
Lage temperatuur verwarming

Lage temperatuur verwarming